Dolar 32,3355
Euro 35,2046
Altın 2.246,80
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
10°C
Hafif Yağmurlu
Çar 11°C
Per 11°C
Cum 12°C
Cts 13°C

Kalp Krizi Belirtileri nelerdir ?Kalp krizi esnasında neler yapılmalı ?

Kalp Krizi Belirtileri nelerdir ?Kalp krizi esnasında neler yapılmalı ?
30 Nisan 2020 01:00
959
A+
A-

Kalp Krizi Nedir ?

Günümüzde yaklaşık 100.000 kişi kalp krizi sonucunda hayatına kaybediyor.

Halk dilinde damarlarda kireçlenme olarak bilinen kalp krizi “ ateroskleroz “ hastalığı sonucunda daralan damarların pıhtı ile tıkanması sonucu oluşur. Göğsümüzün ortasında yanma ve baskı oluşur, zamanla çene, sırt boyu ve sol kola doğru yayılır, buna eşlik eden kusma ve terleme olabilir.

Kalp krizi anında neler yapılır

•    112 acil aranmalı ve yakınlarına haber verilmelidir.
•    Kriz esnasında damarların akımı bozuk ve ritimler düzenli değildir, Kuvvetli öksürmek ritim ve akımı normal duruma getirebilir.
•    Ortamın havalandırması oksijen açısından çok önemlidir.
•    Aspirin bir bardak su içilerek, bunun dışında bir şey tüketilmemelidir.
•    Sıcak ve soğuk suya girilmemelidir. Soğuk su kalp damarlarını büzebilir ve daha da kötü duruma gelebilir.
•    Yatarak yardımı beklemeliyiz, ayağa kalkmak ani ritim ve tansiyonun değişmesine sebep olabilir.

Göğüs Ağrısı

Çoğu kalp krizi göğüs kafesinin ortasında hissedilen bir ağrıya neden olur. Şikayet genelde birkaç dakika sürmektedir, gelip geçici karakterde olabilir. Baskı, sıkışma, ağırlık, ağrı olarak hissedilebilir. Hazımsızlık, göğüste yanma gibi mide rahatsızlığı şikayetleri ile de karışacak şekilde oluşabilir.

Okumalısın:  Akut Karaciğer Yetmezliği

Gövdenin Üst Kısmında Ağrı

Bir veya her iki kolda, sırtta, omuzlarda, boyunda, çenede ve midenin üst kısmında ağrı ile de kalp krizi ortaya çıkabilir.

Nefes Darlığı

Nefes darlığı kalp krizinin tek belirtisi olabilir veya ağrıdan önce yada sonra gelişebilir. Dinlenmede ya da minimal hareketleri ile gelişebilir.

Kalp Krizinin Diğer Belirtileri

  • Ani soğuk ter basması,
  • Sebepsiz ani yorgunluk atakları (özellikle kadınlarda),
  • Bulantı ve kusma,
  • Ani baş dönmesi,
  • Var olan şikayetlerin artması ya da süresinin uzaması.

Kalp krizleri yaygın bilinenin aksine her zaman ani ve şiddetli göğüs ağrısı şeklinde oluşmaz. Bazı insanlar belirgin bir şikayet hissetmeden de sessiz olarak kalp krizi geçirebilirler (özellikler şeker hastaları).

Kalp krizinin belirtilerini bilmek, böyle bir durumla karşılaşan bireyin zaman kaybetmeden tıbbi bakıma ulaşabilmesini sağlıyor. Çünkü kalp krizinde erken müdahale çok önemli. Erken müdahale hem hayati riskin azaltılmasını hem de kalp kasının zarar görmeden kurtulabilmesini sağlayabiliyor.

Okumalısın:  Öpücük Hastalığı Nedir?

Kalp krizi anında yapılacaklar

Bilgisi ve deneyimi olmayan kişilerin, kriz yaşayan kişiye müdahale etmesi doğru değildir. Kalp kriz esnasında en doğru davranış ambulans aramak ve koroner anjiyografi yapan hastaneye ulaştırılmasına yardımcı olmaktır. Kriz yaşayan kişiyi uygun yere yatırmak ve oksijen alması için ortamın havalandırmasını genişletmek önemlidir. Yatar pozisyonda ayaklarını kalp seviyesine kaldırmak kan akışını oluşmasına yardımcı olur. Kıyafetleri gevşetilmeli ve vücut rahatlatılmalı.

Kalp krizi erkeklerde yoğun görülse de, menopoz, sigara içen ve diyabeti olan kadınlardaki risk oranları hemen hemen aynıdır. Ailesinde damar hastalığı, tedavi görmüş, kolestrolu ve şekeri olan bireylerin düzenli olarak sağlık kontrollerini yaptırması gereklidir.

Yaşam tarzının önemi de büyüktür, Günlük yürüyüş, hareket etmek ve dengeli beslenmek hayatımızın önemli bir parçası olmalıdır. Kontrolsüz yapılan spor ve beslenme (Özellikle bilinçsiz diyetler) kalp krizi riskini ortaya çıkarmaktadır. Bunların yanı sıra enfeksiyonlar, ısı değişiklikleri ve stres vücut dengesini bozarak kalp krizine yol açabileceğini unutmamak gereklidir.

 

UYARI : Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

Sağlıklı ve ağrısız günler dileği ile…

 

Öğrenci Bülteni – Sağlık haberleri

Chat Başlat
Edu Vizyon
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz ?