Akut Karaciğer Yetmezliği
İçindekiler
Akut Karaciğer Yetmezliği
Akut karaciğer yetmezliği, herhangi bir karaciğer hastalığı olmayan kişilerde ani başlangıçlı, kanda bilirübin düzeyinin yükselmesi, hepatik ensefalopati ve koagülapati ile karakterize bir hastalıktır. Etiyolojik faktörler coğrafik faktörler ve ülkelerin sosyoekonomik durumuna göre değişir.
Hepatit virüsleri gelişmekte olan ülkelerde akut karaciğer yetmezliğinin en büyük nedeni iken gelişmiş ülkelerde en birincil neden ilaçlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Akut karaciğer yetmezliği, tam olarak tıp dilinde viral hepatitlerin yaygın olmayan komplikasyonuna verilen addır. Risk en az hepatit A enfeksiyonundadır fakat virüsle karşılaşma yaşı arttıkça hastalığa yakalanma riskide artmaktadır. Hepatit B enfeksiyonu akut karaciğer yetmezliğine sebep olan en büyük nedenler arasında yer alır. Wilson hastalığı, HELPP sendromu, otoümmün hepatit, sepsis, sıcak çarpması, sağ kalp yetmezliği, amanita zehirlenmesi diğer etiyolojik faktörler arasında yer almaktadır.
Akut Karaciğer Yetmezliği Belirtileri
Erken dönemde belirti vermeyen akut karaciğer yetmezliği ilerleyen evrelerde halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma, güçsüzlük, kilo kaybı, bacaklarda ve karında ödem, artmış kanama eğilimi ve kaşıntı gibi belirtileri verebilir. Sarılık, ciddi koagülapati ve ensefalopati ayrıcı üç tanısal belirtidir. Hipotansiyon, asidoz, atalektazi, solunum güçlüğü, dehidratasyon, hipoglisemi akut karaciğer yetmezliğinin diğer belirtilerindendir.
Akut Karaciğer Yetmezliği Tedavi Yöntemleri
Akut karaciğer yetmezliğinde en önemli ve modern tedavi yöntemi karaciğer transplantasyonudur. Transplantasyon yapılana kadar hasta hemodiyalize alınabilir. Böylece vücut , toksinlerden arınabilir. Sıvı- elektrolit bozuklukları derhal düzeltilmelidir. Bunun için hastaya bikarbonat verilebilir. eğer hastada hipermagnezmi ve hiperkalemi tespit edildiyse bu durum tedavi edilmelidir. Pıhtılaşma bozuklukları yönünden hasta izlenmelidir. Kan kayıpları varsa bu durum vakit kaybetmeden düzeltilmelidir.