Dolar 32,5370
Euro 34,9593
Altın 2.456,46
BİST 9.880,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Akut Karaciğer Yetmezliği

Akut Karaciğer Yetmezliği
24 Nisan 2020 18:30
610
A+
A-

Akut Karaciğer Yetmezliği

Akut karaciğer yetmezliği, herhangi bir karaciğer hastalığı olmayan kişilerde ani başlangıçlı, kanda bilirübin düzeyinin yükselmesi, hepatik ensefalopati ve koagülapati ile karakterize bir hastalıktır. Etiyolojik faktörler coğrafik faktörler ve ülkelerin sosyoekonomik durumuna göre değişir.

Hepatit virüsleri gelişmekte olan ülkelerde akut karaciğer yetmezliğinin en büyük nedeni iken gelişmiş ülkelerde en birincil neden ilaçlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Akut karaciğer yetmezliği, tam olarak tıp dilinde viral hepatitlerin yaygın olmayan komplikasyonuna verilen addır. Risk en az hepatit A enfeksiyonundadır fakat virüsle karşılaşma yaşı arttıkça hastalığa yakalanma riskide artmaktadır. Hepatit B enfeksiyonu akut karaciğer yetmezliğine sebep olan en büyük nedenler arasında yer alır. Wilson hastalığı, HELPP sendromu, otoümmün hepatit, sepsis, sıcak çarpması, sağ kalp yetmezliği, amanita zehirlenmesi diğer etiyolojik faktörler arasında yer almaktadır.

Okumalısın:  Güneş Yanıklarına dikkar, Güneş yanığı nasıl geçer

Akut Karaciğer Yetmezliği Belirtileri

Erken dönemde belirti vermeyen akut karaciğer yetmezliği ilerleyen evrelerde halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma, güçsüzlük, kilo kaybı, bacaklarda ve karında ödem, artmış kanama eğilimi ve kaşıntı gibi belirtileri verebilir. Sarılık, ciddi koagülapati ve ensefalopati ayrıcı üç tanısal belirtidir. Hipotansiyon, asidoz, atalektazi, solunum güçlüğü, dehidratasyon, hipoglisemi akut karaciğer yetmezliğinin diğer belirtilerindendir.

Okumalısın:  Kış aylarının vazgeçilmez lezzetleri

Akut Karaciğer Yetmezliği Tedavi Yöntemleri

Akut karaciğer yetmezliğinde en önemli ve modern tedavi yöntemi karaciğer transplantasyonudur. Transplantasyon yapılana kadar hasta hemodiyalize alınabilir. Böylece vücut , toksinlerden arınabilir. Sıvı- elektrolit bozuklukları derhal düzeltilmelidir. Bunun için hastaya bikarbonat verilebilir. eğer hastada hipermagnezmi ve hiperkalemi tespit edildiyse bu durum tedavi edilmelidir. Pıhtılaşma bozuklukları yönünden hasta izlenmelidir. Kan kayıpları varsa bu durum vakit kaybetmeden düzeltilmelidir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Chat Başlat
Edu Vizyon
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz ?