Dolar 32,3363
Euro 35,1725
Altın 2.241,49
BİST 8.729,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Çar 11°C
Per 11°C
Cum 12°C
Cts 13°C

Güneş Yanıklarına dikkar, Güneş yanığı nasıl geçer

Güneş Yanıklarına dikkar, Güneş yanığı nasıl geçer
24 Nisan 2020 19:01
1.075
A+
A-

Güneş Yanıklarına Dikkat

Güneş yanığı, gerçekten insanlarımızın dikkat etmesi ve ciddiyetle hareket etmesi gereken bir konudur. Korunmadan güneşlenmek cildinize ciddi sorunlar yaratabilir. Bu sebeplerden dolayı yaz aylarında bronzlaşma isteklerinizi yerine getirirken dikkatli olmalısınız.

Genel itibarı ile güneş yanıklar bir ve ikinci derece olarak görülür. Tedavi sürecine girdiğinizde bu dereceleri de göz önünde bulundurmalısınız. Birinci derece yanıklarınızda ağrı ve kaşıma görülür. İkinci derece yanıklarda ise su toplama ve birinci derecedeki yanık özelliklerini taşımaktadır, bu derece yanığa maruz kaldığınızda soğuk su takviyesi yapılmalıdır, veya buz kütlesiyle yanık kısmına tampon yapılmalıdır.

Güneş yanığına Duş veya banyo esnasında kese uygulamayın

Bu dönemde, yanık olan kısma banyo veya duş esnasında kese uygulamak sakıncalıdır. Gerektiği kadar kuruyan bölgeyi keseyle daha fazla kurutarak daha zararlı durumlara sebep olabilirsiniz.

Güneş yanığı olan yeri kaşımaktan sakının:

Güneş yanığı olan kısımda yanıktan tahmini 3 gün sonra kaşınmalar başlayacaktır, bu bölgeyi kaşımaktan sakının. Kaşıntı giderici kremler kullanabilir veya bol su tüketmeye devam edebilirsiniz. Deri soyulmasınıda elinizle yapmamalısınız tırnaklarınızdan veya elinizden mikrop kapabilir.

Bebeklerde Güneş Yanığına Dikkat

Çocukların cildi, yaşamın ilk yıllarında çok ince olduğu için güneşe karşı hassastır. Ailelerin çocukları dışarı çıkarırken mutlaka güneş koruyucu sürmeleri gerekir. Güneş kremi seçerken de mineral filtre içermesi ve bebeğe alerji yapmayacak özellikte olmasına dikkat edilmelidir. Kimyasal filtre içeren güneş kremlerinde alerji riski daha yüksektir. 1 yaş altı bebeklerin cildi büyük çocuklara göre daha hassastır ve uygulanan her türlü kremin emilimi daha fazladır. Bu nedenle 1 yaş altı güneş kremi seçerken mutlaka doktora sorulmalıdır.

Güneşin etkisini arttırmasıyla özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında yaşanılan güneş yanıkları ileri derece olmadığı takdirde basit yöntemlerle tedavi edilebilir. Güneş koruyucu kremler kullanmak yanıkların oluşmaması için alınacak en iyi tedbirdir.

GÜNEŞ YANIĞINA NE YAPMALI?

Güneş yanığı olmuş yeri ılık suyla yakayıp bolca nemlendirici sürmek derinin gerilmesini önleyerek acı hissini azaltır. Yanmış bölgedeki deri gerilerek daha fazla acımasına sebep olacağından bol nemlendirici kullanmak ilk etapta yanmış bölgeyi rahatlatabilir.

Gözle görülür şekilde fazla oluşmuş güneş yanıkları cildin ciddi anlamda hasar görmesine neden olabilir. Evde uygulanacak bu çözümler basit güneş yanıklarının tedavisinde kullanılır. İleri derecede oluşmuş güneş yanıkları enfeksiyonlara sebep olabilir. Özellikle tatil bölgelerinde Temmuz, Ağustos aylarında güneş ışığının en etkili olduğu saatlerde vücudu güneşle direkt temas ettirmemelisiniz. Aksi halde kalıcı hasarlarla karşı karşıya kalınabilir.

Okumalısın:  Kalp Krizi Belirtileri nelerdir ?Kalp krizi esnasında neler yapılmalı ?

Bol su içmek güneş yanığında önemli!

Fazla güneşe maruz kalmış cilt kurur. Cildi onarabilmek için bol su tüketilmelidir. Cildin nem seviyesini korumak olası kuruluğu ve aşırı su kaybını önlemek için bolca su tüketilmelidir.

Güneş yanığı olan yeri kaşımayın!

Cildinizde yanık olan yer zamanla kaşınmaya başlar. Bol nemlendirici kullanmak en etkili çözümdür. Ellerdeki bakterilerin enfeksiyona sebep açma riski olduğundan dolayı yanmış ve gerilen cilde dokunulmaması önerilir. Aksi halde yara oluşumlarının önüne geçilemez.

Birkaç gün içerisinde geçmeyen yanıkları dikkate alın

Basit güneş yanıkları 2-3 gün içerisinde etkisini azaltmaktadır. Yanık olan yerlerin su toplaması ve cildin kabarması halinde mutlaka doktora başvurulmalıdır. Yanık derecesi arttıkça tedavi süresi ve tedavi şekli değişiklik göstereceğinden dolayı göz ardı edilmemeli en yakın sağlık kuruluşundan yardım alınmalıdır.

GÜNEŞ YANIĞINA NE İYİ GELİR?

Evde basit yöntemlerde güneş yanıkları tedavi edilebilir.

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte en çok merak edilen konulardan biri de güneş yanıklarının nasıl geçeceği oldu. Bu rahatsızlıktan şikayetçi vatandaşlar, “Güneş yanığına ne iyi gelir?” ve “Güneş yanığı nasıl geçer?” gibi sorularına yanıt arıyor. İşte, ağrınızı ve acınızı dindirecek bazı doğal yöntemler…

Salatalık: Salatalığı kabuklarını soymadan rendeleyip iyice suyunu sıktıktan sonra yanık olan yere hafif dokunuşlarla sürebilir günde 2-3 kez tekrarlayabilirsiniz. Salatalığın içinde bulunan vitaminler sayesinde cildiniz yenilenecek ve güneş yanığının neden olduğu yanma ve acıma hissi azalacaktır.

Zeytinyağı: Yanık tedavilerinde çok kullanılan zeytinyağı yanıkların tedavi edilmesinde çok kullanılan bir yöntemdir. Yanmış olan cildin kuruluğunu alır, cilde yumuşaklık ve canlılık hissi vermesinin yanı sıra yanıktan dolayı yaşanan yanma ve acı hissini hafifletir.

Okumalısın:  Kış aylarının vazgeçilmez lezzetleri

Aloe Vera: En etkili yanık geçirme çözümleri arasında yer alır. Aloe Vera bitkisinin yanıkların tedavisinde mucizevi etkisinin olduğu görülmüştür. Birçok nemlendirici kremin de içinde bulunan bu bitki sayesinde güneş yanıklarını kısa sürede geçirebilir , cildinizi eski sağlıklı haline kavuşturabilirsiniz.

Çay: Çay özellikle güneş altında uzun süre uyuyakaldığınızda kullanabileceğiniz mucize bir bitkisel tedavidir. Gözlerinizin üzerine demlenmiş ve soğumuş poşet çayları koyarak rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Aynı şekilde banyo suyunuza ya da küvetinize de koyarak yanıklarınızı rahatlatabilirsiniz.

Lavanta Yağı: Lavanta bitkisi güzel kokusunun yanında iyi de bir nemlendiricidir. Bu özelliği nedeniyle de güneş yanıklarının tedavisinde kullanılabilir. En sık kullanılan bitkisel yöntemlerden biri olan lavanta yağı hem yanmış cildinizi nemlendirir hem de ağrı kesici özelliği sayesinde ağrınızdan kurtulmanıza yardımcı olur.

Elma sirkesi: Elma sirkesinin vücuda çok faydalı olduğu zaten bilinmektedir. Özellikle cilt temizliği için önerilen elma sirkesini güneş yanıklarının tedavisinde de rahatlıkla kullanabilirsiniz. Günde 3-4 kez yanık bölgeye pamuk yardımıyla uygulayarak cildin nemlenmesini ve acının azalmasını sağlayabilirsiniz.

Yulaf Ezmesi : Güneş yanıklarında kullanılan bir diğer doğal yöntem olan yulaf ezmesi cildin serinlemesine ve acı hissinin azalmasına yardımcı olur. Bu tedaviyi uygulamak için yarım bardak yulaf ezmesi bir bardak kaynar suya koyulup karıştırılır. Bu karışım soğuduktan sonra yanık bölgeye uygulanır. 10 dakika bekledikten sonra cilt ılık suyla temizlenir.


GÜNEŞ YANIKLARINDA BUNLARI SAKIN YAPMAYIN  !

Güneş yanıklarında yapılan sık yanlışlıklardan biri; yanık yerine, diş macunu, yoğurt veya yoğun merhemler sürmektir. Bunların hem faydası yoktur, hem de temizlenmesi zordur. Diğer bir hata da güneşten koruyucu losyonlarla, bronzlaştırıcı losyon veya yağları karıştırmak, koruyucu yerine bronzlaştırıcı kullanmaktır.


Sağlıklı bronzlaşmanın yolları

Güneşten daha iyi faydalanabilmek ve güneşin zararlarını en aza indirebilmek için şunları yapabilirsiniz;

  • Güneş koruyucu kremleri güneşe çıkmadan 15-30 dakika önce sürün.
  • Güneşin özellikle dik açıyla gelmeye başladığı ve geldiği saatler olan 11 ile 15 arası kesinlikle güneşin altında durmayın.
  • Gün içinde havuza, denize girip çıktıkça güneş koruyucuyu tekrar uygulayın.
  • UV filtreli güneş gözlükleri veya lensleri tercih edin.
  • Başlangıçta kısa bir süreyle başlayıp süreyi uzatın. Kademe kademe bronzlaşın.
  • Cildinizdeki yaraları güneş ışığından koruyun.
  • Günde 2 saatten fazla direkt olarak güneş ışığına maruz kalmayın.
  • Güneşin altında vücudun sıvı kaybedeceği için sıvı takviyesi yapılmalı, bol bol su için.
  • Güneş sonrası bakımını ihmal etmeyin. İçinde E vitamini gibi besleyici içerikler bulunan ürünleri tercih edin.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Chat Başlat
Edu Vizyon
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz ?