Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Sahur ve sağlıklı beslenme

Sahur ve sağlıklı beslenme
16 Nisan 2020 03:11
1.168
A+
A-

Sahur yemeği nedir

Dinimizde Ramazan ayı çok özel bir aydır ve oruç tutulur. Oruç tutacak kişiler imsak vakti gelmeden önce yemek yenilir ve bunun adına sahur denilir. Sahur ve iftar saatleri arası uzun olabilir, bu yüzden sahurda yapılan kahvaltı vücut sağlığı açısından büyük önem taşır.

Sahur sağlığımız için ne kadar önemli ise sahurda tükettiklerimizde çok önemlidir. Düzensiz yapılan sahur kahvaltısı gereksiz kalori sağladığı gibi gün içindeki aktivitelerinize enerji sağlamaz ve sağlığınızı kötü yönde etkiler. Sağlıklı oruç için ilk şart doğru besin ve sahur kahvaltısı yapmaktır.

Sahur için aperatifler

  • Sahur sofrasında kuruyemişler

Gün boyu vücudumuza enerji verecek mineral ve vitaminleri kuruyemişten sağlayabilirsiniz. Fakat kuruyemiş deyince akla tuzlu fıstık, çekirdek gelmemeli.. Sahur sofralarınızda ölçülü şekilde kavrulmamış ceviz, fındık ve tuzsuz badem tercih edebilirsiniz.  Uzun süre susuz kalmanız kabızlık ihtimali oluşturabilir fakat birkaç adet kuru kayısı ve kuru incir buna çözüm olabilir.

Sahur ve Sağlıklı Beslenme

  • Sahur sofrasında bol su ve hafif besinler

Sahur kahvaltınızda hafif gıdalar ve kahvaltı türü besinler olmalıdır.  Aynı zamanda günün önemli öğünü sayılan kahvaltıyı atlamazsınız. Sahur kahvaltınızda eklenti şeker içeren yiyecek ve içecekler, hamur işler, kızartmalardan uzak durmalısınız. Sahur kahvaltınızdan zeytini, peyniri, yumurtayı, salatalık ve domatesi, yeşillikleri eksik etmeyiniz.  Sahur kahvaltınızda tam tahıllı ekmek tüketmelisiniz. Ayrıca bol sıvı tüketmelisiniz.

Okumalısın:  Menopoz Nedir Belirtileri Nelerdir

Sahurda 3 Beyaza Dikkat

Sahur kahvaltınızda tüketilecek tuz ve tuz içeren gıdalar sizi gün içerisinde susuzluğa yöneltebilir ayrıca tuz vücutta ödem oluşturabilir. Aynı şekilde şeker ve eklenti şeker içeren gıdalar gün içerisinde, su ihtiyacınızı artırabilir.  Beyaz undan yapılan gıdalarda kan şekerinizi hızlıca düşürür ve enerjinizin azalmasına sebep olur. Sahur kahvaltılarınızda 3 beyaz dikkat etmelisiniz.

Sahurda Ne Yapsam

Çorbalar
Lif içeriğine sahip baklagiller sınıfında olan çorbaları tüketmelisiniz.  Sahur kahvaltılarında baharatlı çorbalardan uzak durmalısınız. Baharatlı çorbalar gün içerisinde susuzluk hissetmenize neden olabilir.

Meyveler
Sahur sofranızda tatlı ihtiyacınızı meyveler ile karşılayabilirsiniz. Aşırı meyve tüketmemelisiniz ve lif içeriğine sahip meyveler seçmelisiniz. Meyvelerden 1 porsiyon tüketmeniz tatlı sorununuza çözüm olacak hem de içeriğinde bulunan lifler yüzünden sindirim problemlerinin önüne geçebilirsiniz. Karpuz susuzluk gidericidir fakat içeriğinde lif bulunmaz ve şeker barındırır. Karpuz kan şeker hızınızı yükselterek acıkmanıza neden olur.

Süt
Süt içeriğinde bulunan yüksek protein sayesinde gün içindeki enerjinize tam bir kaynaktır. Sahur sofralarınızda bir bardak sütü eksik etmeyiniz. Tatlı ihtiyacınız olduğu durumlarda bir bardak süte bir tatlı kaşığı tarçın ilave edebilirsiniz.

Okumalısın:  Bebeklerde Beslenme, Pişik ve Beyin Gelişimi

Çörek Otu
Çörek otunun mide ve bağırsaklarınıza faydası vardır ayrıca kilo kontrolüne yardımcı olur. Salata tabağınıza bir miktar çörek otu serpebilirsiniz.

Maden Suyu
Vücudunuzun gün boyu susuz kalacağını göz önüne alırsak vücudun ihtiyacı için olan mineralleri bir bardak maden suyu ile  karşılayabiliriz. Maden suyu sahur sofranıza yardımcı içecektir. Maden suyu yerine meyveli soda vb ürünleri tercih etmeyiniz.

Kefir
Kefir hazmı ve sindirimin kolay olmasını sağlar. İçeriğinde probiyotik olmasından dolayı vücuttaki faydalı bakterilerini çoğalmasına yardım eder. Kefirin faydaları çoktur ve saymakla bitmez.

  • Sahur sofralarınızdan uzak tutun

Abur cuburlar
Sahur sofranızda kek, cips, bisküvi vb hazır gıdalardan uzak tutmalısınız. Bu tarz gıdalar gereksiz kalori almanıza sebep olur ve vücudunuzun ihtiyacı olan enerjiyi vermez.  Anlık tokluk hissi verebilir fakat kısa bir zaman sonra daha acıkmanızı ve susamanıza neden olur.

Çay
Sahur kahvaltılarında demli çay çok iyi görünebilir fakat doğru değildir. Çay tuvalete çıkma isteğinizi artırır, bu sayede vücudunuzdan kolay su atılmasına neden olur. Hızlı suyun atılması vücudunuza zarar verebilir. Uzun süre su içmediğinizde göz önüne alırsanız dehidrasyona neden olur.

Chat Başlat
Edu Vizyon
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz ?