Dolar 32,3330
Euro 35,1684
Altın 2.241,35
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Çar 11°C
Per 11°C
Cum 12°C
Cts 13°C

Öpücük Hastalığı Nedir?

Öpücük Hastalığı Nedir?
25 Nisan 2020 04:29
1.244
A+
A-

Öpücük Hastalığı Nedir?

EBV “Epstein-Barr” virüsünün neden olduğu çocuklarda görülen boğaz ağrısı, ateş ve lenf bezi şişmesi ile eşlik eden hastalıktır. Tükürük salgısıyla, öpüşme ve yakın temas ile bulaşmaktadır. Hastalık bulaşıcıdır ve bulaştırma olasılığı yüksektir.

Dünya genelinde yaygın bir hastalık türüdür. Virüs vücuda girdikten sonra 10-12 gün çocuklarda, erişkinlerde ise 30-45 gün içerisinde hastalık gelişebilir. Hastalığın ilk belirtileri üşüme, halsizlik, baş ağrısı, terleme, titreme, ateş, bulantı görülmektedir. Hastalık ilerledikçe ateş, lenf bezi büyümeleri, boğaz ağrısı, kas ağrısı, göz arka kısmında ağrı, öksürük görülür. Hastalarda akşamları yükselen ateş izlenmektedir ve bu ateşin 10 güne kadar devam ettiği bilinmektedir.

Hastalık bağışıklık kazanabilir erişkin yaş grubunda %90 orana sahiptir.Toplumumuzda görülme oranı mevsimlere göre değişiklik göstermese de, öğrenciler arası yapılan araştırmaya göre sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde sık görüldüğü tespit edilmiştir.

Okumalısın:  Birlikte Tüketildiğinde Etkileri Yükselen Besinler

Öpücük Hastalığı Belirtileri 

Öpücük hastalığı belirtileri; ateş, boğaz ağrısı, yutakta kızarıklık, bademciklerde beyaz tabakalı iltihap görülebilir. Öpücük hastalığının en önemli belirtisi iki taraflı lenf bezi büyümesidir. Boyun kısmında görülmekle beraber koltuk altı, çene altı, kasık, karın ve göğüs kısmında görülebilir. Bir veya birden fazla sert, ağrılı 2-3 cm boyutlarında lenf bezleri görülebilir. Lenf bezlerinin küçülerek kaybolmaları iki hafta kadar sürebilir.

Hastaların kalp ve akciğer bulguları normaldir. Fakat 10 / 1 kişide karaciğerde büyüme ve hastaların yarısında dalakta büyüme görülebilir. Hastaların bazılarında bacak ve kollarında döküntüler görülebilir.

Öpücük Hastalığı Testi

Öpücük hastalığında yapılacak ilk test kandaki akyuvarların tipi ve sayısıdır. Hastalık erken dönemlerde akyuvar sayıları normal görülürken, ilerleyen haftalarda bu sayı yükselmektedir.

Akyuvarların küçük bir bölümü “atipik lenfosit” denilen hücrelere dönüşmektedir. Bu hücreler çentikli, büyük ve çekirdekleri parçalı hücre tipleridir. Atipik lenfositler öpücük hastalığının yanı sıra kabakulak, kızamıkçık vb. diğer hastalık çeşitlerinde görülebilir fakat sayıları çok azdır.

Öpücük Hastalığı Tanısı

Öpücük hastalığına sahip hastaların çoğu klinik semptonların yanında, Paul-Bunnel testi, atipit lenfositler ve monotest pozitifliği tanı koymaya yardımcı olur. Beta mikrobu ve Adenovirüsler’den kaynaklanan hastalıklar ilave testler yapılarak ayrıştırmalıdır.

Öpücük Hastalığı Tedavisi

Öpücük hastalığı çoğunlukla 2-3 haftada geçmektedir. Tedavilerin büyük bir bölümü desteklemek için verilen tedavilerdir. Hastalığın geçirildiği dönem istirahat etmek önemlidir. Boğaz ağrısı ve ateş için aspirin ve benzeri ilaçlar verilebilir. Solunum yollarında tıkanıklık, kansızlık ve pıhtılaşma görülürse kortizon tedavisi doktorunuz tarafından önerilebilir.  Doğrudan virüslere yönelik ilaçlar ile tedaviler denenmiştir fakat iyileşme oranı çok az olduğu belirlenmiştir.

Okumalısın:  Sağlıklı bir yaşam için dikkat edilmesi gerekenler

Öpücük hastalığı komplikasyonları

Öpücük hastalığı az da olsa zatürre’ye dönüştürebilir. Ayrıca Sepsis mikrobu kana geçmesi durumunda “Otoimmün Hemolitik Anemi” kansızlık hastalığı oluşturabilir.

Çok az da olsa “Trombositopeni” denilen kan pıhtılaşma hücre azalması nedeniyle beyin kanaması gelişebilir. Bazen de “İnfeksiyoz Mononoikleoz” hasta grubunda yutak kısmında lenf dokularında büyüme ve bademcik şişmesinden dolayı üst solunum yolu tıkanıklığı oluşabilir. Nadiren de dalak parçalanması görülebilir.

Chat Başlat
Edu Vizyon
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz ?