Diyabet de beslenme
Diyabet ve beslenme arasındaki ilişki
Şeker hastalığı vücudumuzdaki pankreasın yeterli miktarda insülin üretmemesinden yada insülini etkili şekilde kullanmamasından oluşan kronik bir rahatsızlıktır. Şeker hastalığında beslenmenin önemi şeker kontrolünü sağlayarak komplikasyon oluşmasını engellemektir.
Diyabet de beslenme
Tam tahıllı ürünler;
Beyaz un kullanılarak yapılan gıdalar kan şekerinde ani yükselmelere sebebiyet vermektedir. Şeker hastalığına sahip olan bireyler tam tahıllı ürünleri tüketmelidir.
Eklenti şekerler ;
Asitli ve eklenti şeker içeren her türlü gıda ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Yapılan araştırmalarda takip edilen 25bin civarı şeker hastası olmayan kişilerini 800 civarı şeker hastası olmuştur. Bu araştırmaya göre eklenti şeker içeriğine sahip olan içeceklerin şeker hastalığına yakalanma riskini %20 civarı artırmaktadır.
Öğünler;
Yaşam tarzı ve beslenme düzeni bireye göre dikkat edilerek besin listesinde bulunan ana ve ara öğünlerin atlamamak oldukça önemlidir, Hipoglisemiyi girmeme ve tedaviye destek açısından önem teşkil eder.
Posa;
Sebzeler, kurubaklagiller, tam tahıllı gıdalar ve meyvelerin içerdiği lif kan şekerinde düzen sağlar.
Alkol;
Alkol aç şekilde tüketilirse hipoglisemiye sebep olur. Şeker hastası olan kişilerin alkolden uzak durması tavsiye edilir.
Şeker tüketimi ve sağlık
Besinlere üretim anında eklenen şeker eklenti şeker olarak isimlendirilir.Araştırmalara göre günlük şeker oranı %5’i geçmemelidir.
Hazır gıdaların tüketimi artması nedeniyle %5 olması gereken şeker oranı çok aşılmaktadır. Eklenti şekeri mümkün olduğunca sağlıklı bir yaşam için hayatımızdan uzak tutmalıyız.
Şeker tüketiminin zararları
Fareler üzerinde yapılan deneylere göre, şeker beyni uyararak bağımlılık ve daha fazla tüketmeye yönlendiriyor, bu nedenden ötürü kilo artımı, diyabet riski ve kalp sorunları gibi birçok hastalığa yol açabilir.
Aşırı Şeker Tüketimi Depresyona Neden Olabilir
Araştırmalara göre aşırı şeker tüketimi hazır gıda tüketen kişilerde depresyon oranı, tüketmeyen kişilere göre %40 daha fazladır.
Karaciğer Yağlanmasına Neden Olabilir
Şeker tüketimi nedeniyle vücudumuzda yağlanma olabilir bu nedenle iç organlarda yağlanma görülmektedir. Karaciğer yağlanmasının başlıca nedeni aşırı şeker tüketimidir.
Diyabete Neden Olabilir
Aşırı şeker tüketimi diyabete davetiye çıkarabilir. Aşırı şeker tüketimi yüksek kalori ve bu nedenle vücutta yağlanmaya sebep olur. Şeker tüketimi yükseldikçe insülin direnci bozulmaktadır ve tip 2 diyabet hastalığına yol açmaktadır.
Eklenti şeker nedir
Gıdalara sonradan eklenen ve sağlığa faydalı olmayan şeker maddesine eklenti şeker denir. Araştırmalara göre günlük tüketilmesi gereken şeker oranı enerji ihtiyacının %5 geçmemesi gereklidir.
Günümüzde hazır gıdalara eklenen eklenti şekerler yüzünden %5 oran fazla şekilde aşılmaktadır. Uzmanların görüşlerine göre vücuda alınan şeker sağlığı kötü yönde etkilediği yönünde. Eklenti şekerler birçok hazır gıdalarda kullanılmaktadır. Sağlıklı bir yaşam için eklenti şekerli gıdalardan uzak durmamız gereklidir.
Eklenti şekerin zararları
- Şeker İştah Açmakta
Şeker, beyin üzerinde ödül merkezini uyarır ve bağımlılığa sevk eder. Şeker tüketimi kilo alımı tip 2 diyaber ve kalp sorunlarına yol açabilir. - Depresyon Sebebi Olabilir
Araştırmalara göre aşırı şeker tüketimi ve hazır gıda tüketen bireylerde depresyon görülmekte olup tüketmeyen gruba göre %40 daha fazla orandadır. - Karaciğer Yağlanması Yapabilir
Aşırı şeker tüketimi yağlanmaya sebep olmakla birlikte iç organlarımızda yağlanma yapabilir. Karaciğer yağlanmasının başlıca sebepleri arasında şeker tüketimi ve alkol gelmektedir. - Diyabet
Aşırı şeker tüketimi diyabet hastalığına davetiye çıkarabilir. Aşırı şeker tüketimi, kilo kalori ve yağlanma sebebiyet verir. Şeker tüketimi yükseldikçe insülin direnci bozulur ve diyabete sebep olabilir.