Dolar 32,3397
Euro 35,1106
Altın 2.239,71
BİST 8.884,15
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Çar 11°C
Per 11°C
Cum 13°C
Cts 14°C

Özel Eğitim Ortamları

Özel Eğitim Ortamları
12 Nisan 2020 01:29
3.067
A+
A-

ÖZEL EĞİTİM ORTAMLARI

Özel eğitim hizmetlerinin yapılandırılmış ortamlarda uygulanması, hizmetlerden daha kalıcı ve daha kısa sürede yararlanılması açıdan oldukça büyük bir önem arz etmektedir. Bu yapılandırılmış ortamlar özel gereksinimli bireyin bireysel ihtiyaç ve isteklerine cevap verebilir nitelikte olmalıdır. Örnek vermek gerekirse ilkokul düzeyinde bir yazma çalışması yapmak için ortamın yazı yazmaya uygun düzenlenmiş olması, öncesinde yazı ve yazı yazma ile ilgili temel bilgi ve becerilerin bireye kazandırılmış olması gerekmektedir. Birey gerekli hazır bulunuşluk düzeyine geldikten sonra yapılandırılmış ortamda gerekli çalışmalar yapılmaya başlanabilir.

Yapılandırılmış ortam, sadece hedeflenen amaca ya da beceriye yönelik düzenlenmektedir. Yapılandırılmış ortamlar genellikle sınıflar, kaynak odalar ya da bireysel çalışma odalarıdır. Ayrıca daha önceden planlanan, beceriye hizmet eden, amaca yönelik düzenlenen ortamlar da yapılandırılmış ortamlardır.

Özel eğitim ortamlarından bahsetmek gerekirse kaliteli bir özel eğitim ortamının en önemli özelliği en az kısıtlayıcı ortama sahip olmasıdır. İyi bir özel eğitim ortamı gereksiz materyallerden arındırılmış, çalışma için önceden düzenlenmiş, çalışmayı bölecek dış etkenlerden arındırılmış ve dışardan gelecek uyaranlardan yalıtılmış olmalıdır. Bu gereksinimleri en iyi karşılayan özel eğitim ortamı bireysel çalışma odasıdır.

Bireysel çalışma odası özel eğitim kurumlarında bulunmaktadır. Öğrencileri ile bireysel çalışmak isteyen özel eğitim öğretmenleri, özel olarak hazırlanan bu odaya giderek daha verimli bir öğretim yapabilmektedir. Bu odalar normal sınıflara oranla daha küçük boyutlara sahiptir. Bunun temel nedeni az materyalle daha verimli bir öğretim sunulmasını sağlamaktır. Bireysel çalışma odalarında sadece öğretmen ve öğrenci bulunmaktadır. Bireysel çalışma odaları öğretmen ve öğrenciye birebir çalışma imkanı tanımaktadır. Bu şekilde öğretmen öğrenci ile daha yoğunlaştırılmış bir eğitim gerçekleştirebilir.

Okumalısın:  YÖK Kanun Teklifi ...İşte Detayları

Özel eğitim hizmetleri bireysel odaların yanı sıra özel eğitim sınıflarında da gerçekleştirilebilmektedir. Anaokulları, ilk ve orta öğretim sınıfları ve lise sınıflarında özel eğitim hizmetleri verilmektedir. Anaokullarında daha çok ince ve kaba motor becerileri geliştirmeye yönelik çalışmalar yapılmaktadır. İlk ve orta okullarda akademik olarak öğrencilerin bireysel özelliklerine ve ihtiyaçlarına göre kazanımlar belirlenip bu doğrultuda öğretimler gerçekleştirilmektedir. Liselerde ise bu akademik çalışmalar daha ileriye taşınmaktadır. Ayrıca iş meslek okullarında da özel eğitim hizmetleri sürdürülmektedir. İş meslek okullarında bireylerin mesleki yaşantılarına yönelik kazanımlar bireye sunulmaktadır.

Özel gereksinimli bireylerin hayatlarının kalan kısımlarında ekonomik bağımsızlıklarını kazanmaları, kendilerini gerçekleştirmeleri ve yaşantılarında bağımsız olmaları konusunda iş meslek okulları oldukça büyük önem taşımaktadır. Bireyler mesleki anlamda öğrenilmesi gereken her türlü bilgiyi, beceriyi ve kazanımı bu okullarda kazanmaktadır. İş meslek okulları bu kadar önem arz ettiğinden dolayı ülkemizde de son yıllarda sayıları arttırılmaya başlanmıştır.

Özel eğitim hizmetleri okulların yanı sıra evlerde de gerçekleştirilebilmektedir. Ülkemizde en sık kullanılan 2 evde özel eğitim programı mevcuttur.

Bu programlar sırası ile;

  • PORTAGE
  • KÜÇÜK ADIMLAR evde eğitim programlarıdır.

 

 

Portage Programı 0-6 yaş arası çocuklar için tasarlanmış bir erken eğitim programıdır. Kartlar halinde olan bu program ailelerin eğitimlerini temel almaktadır. 0-6 yaş arasında çocuğa sahip olan aileler bu kartları kullanarak belirli beceri alanlarında çocuklarının eğitimlerine ev ortamında nasıl katılabileceğini öğrenirler. Her kart bir beceri alanını temsil etmektedir. Genel hatları ile bakıldığında Portage Erken Özel Eğitim Programı ;

  • Bebek gelişimi
  • Sosyal gelişim
  • Dil gelişimi
  • Öz bakım gelişimi
  • Bilişsel gelişim
  • Fiziksel gelişim beceri alanlarını konu almaktadır.
Okumalısın:  'Dünyanın En İyi İlk 500 Üniversitesi' arasına giren Türk üniversiteleri açıklandı

Bu program gelişimsel gerilik gösteren çocukların yanı sıra normal gelişim gösteren çocuklarda da kullanılabilmektedir. Çocuğunu aşama aşama takip etmek isteyen ebeveynler için de bu fırsatı sunmaktadır. Program çocuğun gerçekleştirebildiği beceri alanlarını temel almaktadır. Bunun yanı sıra çocuğun farklı gelişim alanlarında desteklenmesi ve geliştirilebilmesi için etkinlik ödevleri de içermektedir.

Küçük Adımlar Programı ise 8 farklı kitaptan oluşan bir evde eğitim setidir. Küçük Adımlar Programı, gelişimsel geriliği olan çocukların ebeveynleri için hazırlanmış bir erken eğitim programıdır. Her kitap farklı bir konuyu içermektedir. Program temelinde 5 temel gelişim alanına odaklanmaktadır.

Küçük Adımlar Programı uygulanmaya başlamadan önce uzman bir öğretici tarafından gelişimsel geriliği olan çocuk bir teste tabi tutulur. Yapılan bu ön değerlendirmenin amacı çocuğun programda yer alan becerileri tamamlayıp tamamlamadığına bakmaktadır. Çocuğumuz Küçük Adımlar becerilerini tamamlamamış ise programa alınır. Programa alınan ailelere 8 kitaptan oluşan Küçük Adımlar Eğitim Seti verilir. Programa katılan aileler, 2 oturumluk bir aile eğitim kursuna katılım gösterir. Kurslar tamamlandıktan sonra her aile Küçük Adımlar eğitimi almış üniversite öğrencisi ile tanıştırılır. Bu öğrenci belirli periyotlarla aileleri ziyaret ederek programı öğretir. Eğitim öğretim yılı tamamlandığında Küçük Adımlar Programı da sonlanır.

Chat Başlat
Edu Vizyon
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz ?