Dolar 32,4519
Euro 34,7410
Altın 2.440,77
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Ordu’da gezilecek yerler

Ordu’da gezilecek yerler
14 Nisan 2020 03:04
1.557
A+
A-

Ordu Tarihçesi

ORDU TARİHİ (COTYORA)

Ordu ili MÖ 400 yılında Bozukkale olarak adlandırılan bir bölgede ‘Kotyora’ yani Kut Yöresi adı ile kurulmuştur. Bu bölgede eskiden yaşamakta Lazların bölgeye Canik isminin ve şehre de Kotyora isminin verilmesine katkı sağladıkları bilinmektedir.

Arkeologlar ve tarihçiler tarafından gerçekleştirilen kazı ve yüzey araştırmaları, M.Ö. 7. yüzyıla dayanan Ordu’daki ilk yerleşim ve uygarlık izlerinin çok uzun bir geçmişe sahip olduğunu bulmuştur. Yunan komutanı Xenophon’un On Bin Ordusu’ndan kurtulanların kitabına göre, çeşitli krallıklara, medeniyetlere, kabilelere ev sahipliği yaptı ve bugün geçmişten birçok davaya tanık oldu. Başlangıçta, Mossinoiks, Chablis, Tibarens, Kohls ve Drills gibi ilkel kabileler buraya yerleşti. İlk olarak, Milet halkı tarafından antik alan Cotyora olarak adlandırıldı. Bu klanlar özellikle demir madeninde zengin olan yerlerde kalmayı tercih ediyor. Daha sonra Hititler, Frigler, Kimmerler, Persler ve Romalılar (Bizans) gibi diğer medeniyetler imparatorluklarını Ordu’da buldular.

Ayrıca İstanbul’dan sonra (İstanbul), 1380’lerde Ordu, Selçuklu Devleti’nde Hacıemiroğulları tarafından fethedildi ve daha sonra 1427’de Osmanlılar tarafından feth edildi. Ordu, ilçe olan 17 Nisan 1920 tarihine kadar Trabzon’un bir ilçesiydi. Ayrıca, Canik Bayrağı altında bulunan Fatsa ilçesi Ordu’ya dahil oldu.

Bugün Ordu, sayısız özelliğe sahip, mitolojide ünlü Altın Polar ( Post ) efsanesine tanıklık eden bir yerdir; Bu efsane, büyük trajedi yazarları, Aeschylus, Sophocles, Euripides Apollonius, ünlü Roma yazarları, Seneca, Homers ve Herodotus gibi Yunan ve Roma Edebiyatında birçok yazar ve şair etkilemekle kalmadı, aynı zamanda onlara ilham verdi.

Türkiye’nin en kalabalık şehirlerinden 30 şehrinden biri olan Ordu , Tokat, Sivas, Samsun ve Giresun’a komşudur, Karadeniz Bölgesi’nde insanlar için hem şaşırtıcı hem de büyüleyici bir atmosfer yaratarak doğanın tüm güzelliklerini sergileyen bir şehirdir. Bölgenin en temiz kumu ve en uzun sahiline sahip olduğu için deniz turizmi açısından da Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en şanslı yeridir. Bu mucizevi sahiller boyunca ziyaretçilerin inanılmaz bir ambiyansa şahit olmaları mümkündür.  Bu nedenle birçok farklı sanatçı, zanaatkâr, şair, ozan ve yazar Ordu, çalışmalarında yeşil ve maviyi aynı anda yansıtan Ordu’dan bahseder.

Ordu’da gezilecek yerler

Ordu’da Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler

Ordu bir kıyı şehri olmasının da verdiği avantaj ile turizm açısından zengin bir il konumundadır. Bölgede kıyının verdiği avantaj sayesinde yayla turizmi, yamaç paraşütü, trekking gibi etkinlikler görülmektedir. Özellikle Yason Burnu yerli ve yabancı turistler açısından büyük bir ilgi görmüştür.

Ordu’ya tepeden bakmak ve manzaranın tadını çıkarmak isterseniz gitmeniz gereken adres Boztepe olacaktır. Burada bir yandan Ordu’ya tepeden bakarken bir yandan da Karadeniz’in eşsiz manzarası ile baş başa kalabilirsiniz. Boztepe’yi özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı bir çok turist bu manzaranın tadını çıkarmak için ziyaret etmektedir.Ayrıca burada ağaçların ortasında güzel bir piknik yapabilmeniz için de imkan sağlanmıştır. Bir yandan da burada yamaç paraşütü yapabilirsiniz. Boztepe’ye ulaşım içinse şehrin en önemli gösterişlerinden biri olan teleferiği kullanmanızı tavsiye ederiz. Ordu’da görmeniz gereken bir diğer yer ise Ulugöl’dür. Ulugöl bir krater gölüdür ve Gölköy ilçe merkezine 17 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Burası bir Tabiat Parkı olarak geçer. Doğal yapısı gereği yüksek bir peyzaj değerine sahiptir. Sonbaharda yaprakların da dökülmesi ile birlikte oluşan seyir zevki ziyaretçilerin buraya akın akın gelmesine sebep olmaktadır.

Bölgede yer alan ve gidilmesin gereken doğal güzellikler Perşembe Yaylası, Hoynat Adası, Ohtamış Şelalesi, Fatsa Gaga Gölü, Çambaşı Yaylası, Ablak Taşı, Şişeli Şelalesi, Geçilmez Kanyonu’dur. Ayrıca Ordu Ünye Kalesi, Gölköy Kalesi, Bolaman Kalesi, Meletios Kalesi, Cotyora Kalesi, Kurul Kalesi gibi heybetli kaleleri ile de görülmeye değerdir. Kiliseleri ile de göze çarpan Ordu’da ziyaret etmek isterseniz Perşembe Yason Kilisesi, Taşbaşı Kilisesi, Ordu Düz Mahalle Kilisesi ve Şaphane Kilisesi sizin için etkili olacaktır. Derin bir geçmiş ile bir tarihi zenginliğe sahip olan Ordu’da özellikel Paşaoğlu Konağı, Osman Paşa Şadırvanı, Bolaman Hazinedaroğlu Konağı, Fatsa Hacı Hulusi Baba Camii ve Bolaman Yeni Pazar Camii kesinlikle görülmeye değer yerlerdendir. Eğer Karadeniz’in yemyeşil doğası ile baş başa kalmak isterseniz de bölgede tam size uygun park ve mesire alanları mevcuttur. Özellikle Yason Burnu Yarımadası, Çaka Kumsalı ve mesire yeri, Efirli Plajı ve tabi ki de Boztepe doğa ile müthiş uyumuyla size eşsiz bir ortam sağlayacaktır.

Okumalısın:  Bitlis'te gezilesi yerler

PAŞAOĞLU KONAK VE ETNOGRAFİ MÜZESİ

Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi, Boztepe Yolu Selimiye Caddesi üzerinde yer almaktadır. Paşaoğlu Hüseyin Efendi tarafından 1896 yılında yaptırılan bu büyüleyici konak, özel taş işçiliğine sahip çeşitli seçilmiş eserleri içermektedir. Ek olarak; 19. yüzyıl Osmanlı Sivil Mimari Tarzını yansıtır. 1982 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Müze Genel Müdürlüğü tarafından üç katlı kat,1987 yılında müze olarak kullanılmak üzere halka açıktır.

Gölköy Kalesi

GÖLKÖY KALESİ

Gölköy Kalesi, Ordu’nun Gölköy ilçesinde bulunur. Gölköy Kalesi, Ordu’nun en yüksek kalesidir. Eski zamanlarda etrafı çeşitli kapanlarla çevrili olduğundan Ordu’da işgal edilemeyen tek yerdir. Savaş anında Tayfun Paşa komutasındaki askerler tarafından korunmuştur. Kalenin yüksekliği 150 metredir. Kalenin girişinin sol tarafında bir burç ve silindir şeklinde bir gözetleme kulesi bulunur. 1997 yılında UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer aldı.

Okumalısın:  Hangi mevsimde nereye gitmeli?

OSMAN PAŞA ÇEŞMESİ

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen çeşmede kesme taş malzeme kullanılmıştır. Yapı, yazılı kaynaklara göre, 1842 yılında, Ordulu olan Trabzon Valisi Hazinedarzade Osman Bey tarafından yaptırılmıştır. Yapı 1937 yılındaki depremde yıkılmış, 1997 yılında aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiştir. Yapı, altıgen planlı bir platform ile zeminden yükseltilmiştir. Her köşede bulunan sütunlar birbirlerine yuvarlak kemerlerle bağlanmaktadır. Sütun başlıklarında sade taş işçiliği görülmektedir. Altıgen planlı yükseltinin ortasında yuvarlak formlu ve altı lüleli çeşme bulunmaktadır. Her musluğun ön tarafında oturma sekisi bulunmaktadır. Yapının üzeri soğan formlu kubbe ile örtülüdür. Kubbenin üzerinde alem bulunmaktadır.

HOYNAT ADASI

Ordu’nun ‘Sakin Şehir’ unvanlı Perşembe ilçesindeki Hoynat Adası, tepeli karabatak kuşları ve gümüş renkli martılarıyla doğaseverlerin ilgi odağı oldu.

Kentin önemli turistik alanları arasında yer alan Hoynat Adası, tarihi ve kültürel özelliklerinin yanı sıra doğal güzelliğiyle de dikkati çekiyor.

‘Sakin Şehir’ unvanına sahip Perşembe ilçesinde, Karadeniz içerisinde yer alan ada, geçmişte gemiciler tarafından depo ve sığınak alanı olarak kullanılmasıyla biliniyor.

Günümüzde ise tepeli karabatak kuşlarının nadir yuva yaptığı ve gümüş renkli martıların da yaşam alanı haline gelen ada, kuş gözlemcileri tarafından ilgi görüyor.

PERŞEMBE YAYLASI 

Bulunduğumuz coğrafik kıtada bir benzeri bulunmayan Perşembe yaylası Menderesleri’nin bir dünya mirası olarak korunması amacıyla tescil işlemleri son aşamadadır
1991 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile Turizm Merkezi ilan edilmiştir. Aybastı ilçemize 17 km. mesafede bulunur. Rakımı yaklaşık 1.500 m. civarındadır. Her yıl Temmuz ayı içinde yayla şenlikleri yapılmaktadır. Şenliklerde çeşitli yarışmalar, folklor gösterileri, konserler, sosyal ve kültürel etkinlikler,güreş müsabakaları, at yarışları vb. etkinlikler düzenlenmektedir.

Ordu’da Nerede Ne Yenilir ?

Bir Karadeniz şehri olan Ordu’da tabi ki de öncelikli yemek olarak tercih edilen balıktır. Bunun dışında Ordu’ya özgü olan pancar çorbası, pancar sarması, melocan kavurması, sakarca mıhlaması, galdirik kavurması, keşkek, tirmit yani mantar kavurması, mısır ekmeği, turşu kavurmaları, su böreği, hamsi tava, hamsi buğulama, hamsili içli tava enfes lezzetleriyle damağınıza uyacaktır.

Ordu’dan Ne Alınır ?

Ordu’da bir çok geleneksel el sanatları ürünü bulunmaktadır. Kilim, sicim, kolan, heybe, oyalı yazma bunlardan bir kaçıdır. Ayrıca Ordu’da müzik aletleri üretimi de yapılmaktadır. Klarnet ve kaval sıklıkla karşılaşabileceğiniz müzik aletlerindendir.

Chat Başlat
Edu Vizyon
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz ?