Dolar 19,4645
Euro 21,4473
Altın 1.261,84
BİST 4.506,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Çar 17°C
Per 16°C
Cum 16°C
Cts 17°C

Karnabaharın sağlığa faydaları

Karnabaharın sağlığa faydaları
9 Nisan 2020 17:15
1.102
A+
A-

Karnabaharın sağlığa faydaları nelerdir?

Karnabahar içerisinde fazlaca miktarda fosfor, kalsiyum, demir, lif,potasyum, C vitamini, A vitamini ve K vitamini bulunduran bir sebzedir. Kökenine baktığımızda turpgiller ailesinden gelmektedir. Lahanadan zamanla türemiş bir sebze türüdür. Genellikle Doğu Akdeniz bölgesinde yetişen otsu bir bitkidir. Karnabahar üç farklı mevsimde yetişebilmektedir. Bu mevsimler güz mevsimi, kışlık mevsim ve mart ayı dönemidir. Vitamin bakımından çok yararlıdır. Vücudun gerek duyduğu çoğu vitamine ev sahipliği yapmaktadır.

 

Karnabaharın Sağlığa Faydaları

Karnabahar sebze türleri arasında insan vücudu için en yararlı bitkiler arasındadır. İçerisinde bulundurduğu vitaminler nedeniyle ve fiyat bazında ucuz olmasından ötürü tüm insanların ulaşabildiği bir sebzedir.

Karnabaharın sindirimi düzenlemesi

Karnabahar içerisinde bulundurduğu bileşenler sayesinde sindirimi düzenleme özelliğine sahiptir. Vücutta birikmiş olan zararlı bakterilerin dışarı atılması için sindirimi güçlendirir ve düzene sokar.

Okumalısın:  İçeceklerin kalori bilgileri

Karnabaharın göz sağlığına olan yararı

Karnabahar içerisinde bulundurduğu A vitamini sayesinde göz sağlığına iyi gelir ve gözde katarakt oluşmasına engel olur.

Karnabaharın sinir sistemine faydaları

Bir kış ve bahar bitkisi olan karnabahar bazı organlara iyi geldiği gibi insanlarda sinir sistemine de faydalıdır. Sinir sistemindeki hücrelerin yenilenmesinde büyük rol oynar. Sinir sistemindeki hücrelerin tazelenmesi stres ile başa çıkma konusunda fayda sağlarken, depresyonun oluşmasını en aza indirir. Sinir sisteminin yanı sıra karnabahar bitkisinin beyin sağlığı açısından da önemli olduğunu gözen kaçırmamalıyız.

 

Kadınlarda regl dönemlerindeki faydaları

Karnabahar kadınlarda regl dönemlerinde sancıların bir nebze olsun azalmasına neden olur. Gerek rahatlatıcı özelliği, gerekse içerisinde bulundurduğu vitaminler sayesinde bu dönemin daha yumuşak geçmesini sağlar. Regl sancıları için karnabahar suyunun önemini unutmamak gerekir. Karnabahar ayrıca idrar yollarında oluşan enfeksiyonları da iyileştirerek, kişilerin enfeksiyonlardan kurtulmalarına da yardımcı olmaktadır.

 

Okumalısın:  Covid-19 Koronavirüs pandemisi

Kolesterolü dengeleme özelliği

Karnabahar içerisinde barındırdığı çok sayıda lif sayesinde kanda oluşan kolesterolü dengede tutmamıza yardımcı olur. Kolesterolün dengede tutulması kalp ve damar sağlığı açısından çok önemlidir. Buna istinaden karnabaharın kalp ve damar sağlığına olan faydasını da unutmamak gerekir.

 

Karnabaharın kanserle olan savaşı

Karnabahar tüketmek çoğu rahatsızlıkları engeller veya semptomlarını hafifletir iken, kanserli hücreler ile olan savaşlarda da etkilidir. Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre bazı kanser türlerine karşı etkili olduğu az da olsa  gözlemlenmiştir. Bu kanser türleri arasında meme kanseri, akciğer kanseri ve mesane kanseri gelmektedir.

Kansızlığa iyi gelmesi

İçerisinde bulundurduğu demir sayesinde kansızlığa karşı etkisini de unutmamak gerekir. Demir bilindiği üzere kansızlığın ana etkenlerinden bir tanesidir. Vücutta demir oranının azalması kansızlığa neden olabilmektedir. Karnabahar içerisinde bulundurduğu demir sayesinde kansızlık sorunlarına iyi gelir. Ayrıca kansızlığın belirtileri olan halsizlik, yorgunluk gibi semptomların oluşmasını engeller.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.