Çocuklarda boy uzaması nasıl olur ?
İçindekiler
Çocuğumun boyu ne kadar uzayacak testi
Çocukların gelecekteki uzunluklarını tahmin etmek için, diğer şeylerin yanı sıra kemik yaşı kullanılarak karmaşık yöntemler geliştirilmiştir. Bu ölçüm çocuğun gelişiminde ne kadar ilerlediğini gösterir.
Bazı çocuklar bilinçlidir (16-17 yaşlarındaki bir takvim çağındaki son uzunluğuna ulaşırlar), diğerlerinin daha yavaş bir büyüme hızına sahip olurlar ve son boyuna ancak daha sonra ulaşırlar.
Kemik yaşının belirlenmesi, sol bileğin basit bir radyolojik kaydı ile yapılır. Farklı el bileği ve karpal kemiklerinin gelişimine bağlı olarak, eğitimli bir radyolog çocuğun tam yaşını belirleyebilir. Bunun için farklı yöntemler ya da ‘atlas’ var.
• Kemik yaşı bilindiğinde , gelecekteki uzunluk, Tanner’ın paslanmaz çelik yöntemi gibi bazı formüllerle tahmin edilebilir.
Örneğin, 8 yaşındaki bir çocuk için aşağıdaki formül uygulanır:
Yetişkin uzunluğu = (cm cinsinden 1.22 x akım yüksekliği) – (yılda 7,2 x yaş) – (Yılda 0.4 x RVS kemik yaşı) + 82
. formül Havlicek : Eğer yaklaşık iki ebeveynin büyüklüğüne göre çocuğunuz uzunluğunu tahmin edebilirsiniz
erkekler için :
1.08 ikiye bölünerek x (yükseklik babası + anne yüksekliği)
kızlar için :
(uzunluk x 0.923 baba ) 2 ile bölünen annenin uzunluğu
ÇOCUKLARDA BOY UZAMASINA YARDIMCI BESİNLER NELERDİR?
Çocuklar bir yaşına kadar çoğu gıdayı tüketmiş olmalı ve böylelikle iyi bir beslenme alışkanlığı kazanmış olmalıdır. Çocuklar ambalajlanmış hazır gıdalara asla ‘hayır’ diyemezler. Sürekli bu ürünleri tüketen çocuklar zamanla alışkanlık kazanır ve sürekli isterler. Son derece sakıncalı bu ürünler çocuklarda büyük iştah kayıpları yaşanmasına sebep olabilir ve böylelikle büyüme ve gelişme sırasında eksiklikler veya aşırı kilo gibi sıkıntılar görülebilir. Genelikle boy genetik faktörlere dayanır fakat bunu beslenmemizle zirveye çıkarmamızda fayda vardır.
SÜT, PEYNİR, YUMURTA, YOĞURT
Kalsiyum ve protein açıcısından en zengin gıdalardandır. Probiyotik olan yoğurt çocuk gelişimi açısından faydalıdır. Yumurta en yüksek protein kaynaklarından biridir.
ET VE BALIK
Çocukların hem zihinsel hem bedensel gelişini sağlaması için günde 100 gr et ya da balık tüketmesi gerekir. Ette bulunan demir, balık etinde bulunan selenyum ve fosfor ise beslenmede büyük öneme sahiptir.
KURU YEMİŞ
Kuruyemişler çocuklar için en sağlıklı atıştırmalıklardır. Özellikle fındık, ceviz ve badem omega 3 kaynağıdır. Fiziksel ve zihinsel yorgunluğu alır ve kalbi korumaya yardımcıdır.
TEREYAĞ
Çocukların gelişimde önemi büyük olan tereyağı yüksek oranda protein A, K ve E vitamini içerir ve büyüme ve gelişmeyi sağlar.
PEKMEZ
Enerji değeri yüksek kalsiyum ve fosfor bakımından zengin olan pekmez çocukların gelişiminde önemli yere sahiptir. Yüksek miktarda potasyum, magnezyum ve demir içerir.
Ayrıca boy uzatan egzersizler bu yazıyı da okumanızı tavsiye ederiz. : https://ogrencibulteni.com/boy-uzatmak-icin-neler-yapilmali/