Bitlis’te gezilesi yerler
Bitlis İli Gezilecek Yerler
Türkiye’nin Doğu Anadolusunda konumlanan şehir Bitlis, güneyinde Siirt, batısında Muş, kuzeyinde Ağrı, ve doğusunda Van Gölü ile komşudur. Araştırmacılara göre, Bitlis’İn tarihini Neolotik Çağ’a kadar uzamaktadır. Fakat yazılı tarih öncesi çok bilinmemektedir.
Buluntuların az olması ve yeterli bir arkeolojik çalışma yapılmamış olması bunun sebebidir. Süphan ve Nemrut dağlarında bulunan obsidyen, bu yöre tarihinin Neolotik Çağ’akadar gittiğini göstermektedir. Geneli dağlardan ve platolardan oluşan Bitlis, hayvancılığa elverişli bir kenttir.
Bitlis’e gittiğiniz zaman gidilecek ve görülecek yerler oldukça fazladır.
AHLAT MÜZESİ
Ahlat Müzesi, Bitlis’in en çok ziyaret edilen yerlerindendir. 1971 yılında ziyarete açılan bu müze oldukça zengin bir koleksiyona sahiptir. Milattan önce 2000 yılına ait eserlerin görülebileceği bu müzede, 1965-1991 yılında arkeolojik kazılarda bulunmuş eserler sergilenmektedir. Selçuklu dönemine ait olan keramikler de müzede sergilenen eserler arasındadır.
İSLAHİYE MEDRESESİ
Bu medrese Bitlis’İn en sağlam yapılarındandır. 1216 yılında inşa edilmiş ve günümüze kadar sağlam şekliyle ulaşmıştır. 1589 yılında bir tadilat geçirmiştir. Bitlis’e gelen turistlerin ilgisini çeken bir yapıdır. Kubbesiz olan bu yapı dikdörtgen planlıdır. En dikkat çekici yeri ön tarafta bulunan süslü portalıdır. Döneminin en iyi medreselerinden olan İslahiye medresesinde bir çok bilim ve sanat insanı yetişmiştir. Bu açıdan da oldukça önemlidir.
İslâhiye Medresesine vardığınızda kubbesiz dikdörtgen yapıda olduğunu göreceksiniz. Süslü ve gösterişli yapıya sahip bu medresede; var olduğu dönemin en değerli birçok sanatçı ve bilim adamları yetişmiştir. Tarihi ve mimari güzelliklere sahip bu medrese yetiştirdiği değerli şahsiyetlerden dolayı döneminin en iyi medresesidir.
Günümüzde restorasyon edilen Islahiye Medresesi Bitlis Arkeoloji Müzesi olarak kullanılmaktadır. Tarihi birçok mirası içinde barındıran sağlam ve gösterişli mimarisi ile Islahiye Medresesi görülmesi gereken yerlerdendir.
BİTLİS KALESİ
Bitlis Kalesi, il merkezinde bulunmaktadır. Dik bir yamaçta bulunan kale, kentin tarihine de ışık tutmaktadır. M.Ö. 312 yılında inşa edildiği düşünülmektedir. Kale Büyük İskender’İn emriyle yaptırılmıştır. Gezmek biraz zor olsa da kalenin manzarası oldukça etkileyicidir.
AHLAT SAHİL KALESİ
Ahlat Sahil Kalesi Bitlis tarihi açısından oldukça önemlidir. Kalenin Urartular döneminde yapıldığı bilinmektedir. 1224 yılında yıkılan kale, Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle onartılmıştır. Mimar Sinan kaleyi yeniden inşa etmiştir ve günümüze kadar da sağlamlığını korumaktadır. Osmanlı Kalesi olarak da bilinen Ahlat Sahil Kalesi turistlerin ilgisini de oldukça çekmektedir.
KUREYŞİ CAMİİ
Sayısız ibadet yerine sahip olan Bitlis bu özelliği ile ön plana çıkmaktadır. Özellikle camileri göz dolduracak güzelliktedir. Kureyşi Camii de Kureyşi semtinde bulunmaktadır. 1810 yılında onarımdan geçtiğini kitabesinden öğrenmekteyiz. Yapılan mimari incelemelerde caminin ilk yapıldığı dönemde zengin süslemelere sahip olduğu ancak daha sonra bu süslemelerin tahrip olduğu belirlenmiştir. Kureyşi Camii’nin türbesinde Sultan Kureyşi Hazretlerinin mezarı bulunmaktadır.
SULTANİYE CAMİİ
Bitlis’in merkezinde bulunan Sultaniye Camii, Alemdar Köprüsü’ne yakındır. İki katlı olarak inşa edilen yapı, kitabesine göre 1828 yılında yapılmıştır. Sultaniye Camii’nin alt katında Şeyh Galip türbesi bulunmaktadır. Bu türbe yöre halkı tarafından da oldukçasık ziyaret edilmektedir.
EMİR BAYINDIR CAMİİ
Emir Bayındır Camii, bölgedeki en önemli kümbeti de yakınında bulundurmaktadır. Kuzeyinde bulunan kümbet de cami ile aynı adı taşımaktadır. Kitabesine göre 1477 yılında inşa edilmiştir.Yakınındaki kümbete lan ziyaret caminin de ziyaretçisinin artmasını sağlamaktadır.
BİTLİS ULU CAMİİ
Tarihi ibadet mekanlarından biri olan Ulu Camii kitabesine göre 1150 yılında Ebu’l Muzaffer Muhammed tarafından yaptırılmıştır. Şehir merkezinde bulunan camii ulaşım açısından da kolay bir yerde bulunmaktadır. Caminin minaresi kitabesine göre yapıya daha sonra eklenmiştir.
AHLAT MEZARLIĞI
Ahlat mezarlığı bir Selçuklu mezarlığıdır ve dünyanın en büyük müslüman mezarlığıdır. 11. ve 12. yüzyıldan beri varlığını sürdürmektedir. 10 bin metrekarelik bir alanda olan bu mezarlıkta 8 bin adet mezar taşı bulunmaktadır.
SÜPHAN DAĞI
Türkiye’nin en büyük 3. dağıdır. Dağcılık turizmine de önemli katkısı olmaktadır. Yabancı ve yerli turistlerin dağcılık için geldiği bu dağa tırmanmak için en uygun aylar, haziran, temmuz, ağustos ve eylüldür.
NEMRUT GÖLÜ
Nemrut Gölü Türkiye’nin en önemli krater gölüdür. Dünyada ise en büyük ikinci krater gölü olma özelliğindedir.
EL AMAN HAN
Anadolu’nun en büyük kervansaraylarından biri olan El Aman Hanı Bitlis ilinin Tatvan ilçesinde bulunmaktadır. El Aman Hanı; dükkanları, cami ve hamamı ile bir külliye teşkil etmektedir.
NE YENİR?
Bitlis Büryan kebabı yörenin en önemli ve ünlü tadıdır. Oğlak etinden yapılan bu yemek Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında yenebilmektedir.